DET VAR EN GÅNG EN KEXFABRIK
Det finns forskning som visar att man mår bättre om man vistas i vackra miljöer, att pulsen och blodtrycket går ner när vi omgärdas av skönhet och harmoni. Om det stämmer vet vi inte, men klart är att man trivs bättre när man bor lite snyggt. När Mornington Longstay växte fram var därför designen av huset och lägenheterna en viktig faktor, här skulle man kunna bo länge.
Lokalerna har en historia som lever i högsta grad än idag. En gång i tiden huserade en av Stockholms mest omtyckta fabriker här, nämligen Stockholms Kexfabrik. Här gjorde man Aida, Nic Nac, Marie-kex, Albert-kex och andra kexklassiker, ibland så mycket som tre ton kex om dagen. Fabriken startades 1948 av tre entreprenörer, varav Helmer Persson från Ystad var en av dem. Han var egentligen advokat, men hade även en stark entreprenörsådra som bland annat ledde honom till att starta den här kexfabriken i Bromma. Fabriksbyggnaden ritades av arkitekt Adrian Langendal, som till Helmers förtret valde finaste kolmårdsmarmor till varje trapphus. Det må ha kostat på den tiden, men det är idag en del av byggnadens säregna charm.
Men kexförsäljning på den tiden var mycket väderberoende. När solen sken ville alla ha kex till sin picknick, men när regnet stod som spön i backen valde man bort denna engelska specialitet. I slutet av 1950-talet lades kextillverkningen till slut ner och maskinerna såldes. Helmer var dock noga med att behålla fastigheten i familjen och den vackra byggnaden på Voltavägen 17 ägs idag av Helmers barnbarn, som bevarat den unika karaktären och gjort om de gamla fabrikslokalerna till ett unikt boende.
Byggnadens vackra industrikaraktär har vi på Mornington Longstay tagit vara på. Med en tydlig blinkning bakåt i tiden, andas studiolägenheterna en stor dos industriromantik och man kan säga att entreprenörsandan sitter i väggarna. En del säger att estetiken för tankarna till New York, men vi nöjer oss med att konstatera att det känns Mornington Longstay.